středa 4. března 2015

Výživa koček

 Základní pravidla krmení (převzato z http://kocky.vyrobce.cz)
- potravu dávejte do umytých misek, kočky jsou velmi čistotné
- máte-li více koček, musí mít každá svou misku
- místo pro krmení udržujte v čistotě
- pro krmení vyberte klidné místo a udržujte je čisté
- kočka musí mít neustálý přístup k čisté vodě
- vyberte pro kočku krmivo, které odpovídá její zátěži a stavu
- z jedné formy stravy na jinou přecházejte postupně
- dospělou kočku nepřekrmujte, obezita je stejně nebezpečná jako u lidí

Trávicí trakt a fyziologie krmení
Kočka jako masožravec má trávicí soustavu dokonale uzpůsobenou k trávení potravy živočišného původu. U kočky je trávicí trubice krátká, jako u všech šelem (kočka má dokonce kratší trávicí trubici než pes - je tedy ještě méně uzpůsobená pro trávení živin rostlinného původu). Obecně jsou tedy pro kočky vhodná krmiva energeticky bohatá a snadno rozložitelná a stravitelná.
Díky vysokému obsahu kyseliny chlorovodíkové v žaludku je kočka poměrně dobře schopná odolávat bakteriálním infekcím z krmiva.
Vzhledem k evolučnímu vývoji a systému lovu je i kočka chovaná doma zvyklá přijímat více malých porcí několikrát během dne i noci. Fyziologicky je tedy ideální uspořádání, při kterém je kočka krmena menší porcí ráno, větší večer, ale po celou dobu má volný přístup ke granulím pro dosycení. 
Ideální dávka krmiva by se zjednodušeně měla skládat z 50% z proteinů, 40% tuků a 10% uhlohydrátů.
Potřeba živin
Esenciální živiny jsou živiny, které kočka nezbytně potřebuje přijímat v potravě. Do této skupiny patří aminokyseliny taurin a arginin, kyselina arachidovoná a vitamin A. Tyto esenciální živiny je kočka schopná získat pouze z organického krmiva - je tedy naprosto zcestná myšlenka v poslední době přehnaně prosazovaná, zvláště v alternativně se stravujících komunitách - myšlenka "kočky vegetariána."
Dalším potřebným a při výběru krmiva významným faktorem je obsah a potřeba bílkovin. Důležité je se zaměřit hlavně na jejich stravitelnost a aminokyselinové složení. Obecně platí, že čím jsou bílkoviny kvalitnější, tím menší množství je jich v potravě potřeba. Jsou nezbytné pro stavbu tkání a pro hladký enzymatický chod organismu.
Tuky jsou hlavním zdrojem rychle využitelné koncentrované energie. Jsou nositeli vitaminů v tucích rozpustných a neméně významný je i jejich vliv na chuť krmení. Mimo to mají význam izolační - chrání vnitřní orgány. Obecně jsou vhodné různé typy olejů od běžných (například slunečnicový) až po olej černorybízový nebo olej získaný z mořských ryb.
Sacharidy jsou pro kočky obecně těžko stravitelné. Proto má mnoho koček zažívací problémy po požití mléka - obsahuje laktózu. Stejně nevhodné jsou sacharidy obsažené v luštěninách nebo škrobu. Zdravá kočka je naprosto schopná glukózu syntetizovat a je tedy zbytečné až nežádoucí ji podávat s krmivem.
Určitý význam má v krmení koček i obsah vlákniny - podporuje peristaltiku trávicího systému, umožňuje rozvoj užitečných bakterií žaludku a stimuluje pohyb ve střevech.
Z minerálních látek jsou pro kočky významné hlavně dvě - vápník a fosfor.
Krmiva obecně
Ať pro kočku zvolíme jakýkoliv typ a značku krmiva, základem by měla být stálost a stabilita krmné dávky. Trávicí trakt kočky (stejně jako každého jiného zvířete) si na nové krmivo přivyká postupně a trvá cca 7-10 dní, než se bakteriální mikroflóra upraví natolik, aby krmivo dobře trávila. Je tedy naprosto nevhodné kočku jeden den krmit masem s rýží, další granulemi a třetí den konzervou. 
Při přecházení na nový typ krmiva je dobré postupovat zvolna a cca 14 dní míchat staré krmivo s novým při stále se zvyšující dávce nového. Dalších 14 dní trvá, než se naplno projeví, zda kočce krmení vyhovuje - skutečný vliv například na imunitu nebo zdraví vnitřních orgánů se projeví nejdřívě po šesti měsících, zběsilé střídání po týdnech tedy nadělá víc škody než užitku.
Maso by mělo být základem diety u všech koček. Maso obsahuje kvalitní a snadno stravitelné bílkoviny o vysoké koncentraci, má vysoký obsah fosforu a malý obsah vápníku. Neobsahuje vitaminy A a D, proto není možné kočku krmit pouze masem bez jakýchkoliv dalších doplňků stravy. Maso je možné podávat syrové, vaření je nezbytné pouze u vnitřností a odpadního masa.
Ryby obsahují vápník i fosfor ve vhodném poměru, nejvhodnějšími rybami jsou ryby tučné (sleď, makrela...), které obsahují vitamin A i D. Ryby by měly být před krmením povařené, vařením se likvidují paraziti i nežádoucí enzym thiamináza.
Vnitřnosti jsou kvalitním zdrojem živin, obsahují ale nežádoucí, těžko stravitelný kolagen a mohou obsahovat i vyšší množství těžkých kovů - je tedy možné je zkrmovat pouze v malých dávkách a důkladně povařené. Vhodná jsou hlavně srdce a játra, u koček se špatným poměrem fosforu a vápníku je možné beze strachu podávat i malé množství mletých kostí.
Mléko  většině koček neprospívá díky obsahu laktózy, je ale možné podávat kočkám například tvaroh nebo jogurt. Jogurt by měl být preventivně přidáván do krmiva při používání antibiotik, pomáhá udržovat a obnovovat střevní mikroflóru. 
Z dalších neškodných a tedy k doplnění krmiva vhodných surovin se nabízejí vejce, ta je ale lepší podávat vařená (kvůli vyšší stravitelnosti), a zelenina, která kočkám neškodí, ale obvykle ji neochotně přijímají.Z dalších drobností, které můžou vašim kočkám zpříjemnit život můžeme jmenovat trávu - kočkám žijícím v bytě je možné trávu pěstovat v kvetníku, vhodný je například i šáchor. Tráva složí hlavně k pročištění organismu. Nevhodná je po kočky ve větším množství pažitka.
Zcela nevhodné je dávat kočkám kakao a čokoládu. Ty na jejich trávicí trakt působí toxicky a můžou vyvolávat závažné zdravotní problémy. Další nevhodnou surovinou je pak sůl a koření - při častém podávání vede jejich přítomnost k poškození jater a ledvin. Na seznam je ale možné připsat i cibuli (vede k snížené tvorbě červených krvinek a chudokrevnosti), syrové brambory a rajčata, kynuté těsto (vede k bolestivému nadmutí střev a tvorbě ethanolu), rozinky a hroznové víno (obsahují toxin poškozující ledviny) a česnek, který stejně jako cibule způsobuje chudokrevnost.
Komerční krmiva - pozitiva x negativa
 Ačkoliv se v dnešní době stále více prosazuje trend krmení kočky "přirozenou" stravou, tento postup s sebou paradoxně obvykle nese velká zdravotní rizika. Laik bez hlubšího vzdělání dokáže jen velmi obtížně sestavit krmou dávku tak, aby v ní nechyběly důležité prvky. Problémem jsou hlavně prvky stopové - každý z nás asi tuší, že kočka musí dostávat bílkoviny, málokdo už si ale dokáže spočítat nezbytnou dávku vitaminů a minerálů.
Já sama zastávám názor, že panika kolem komerčních předmíchaných krmiv je v podstatě zbytečná. Stačí poměrně krátký a nenáročný průzkum, aby majitel dokázal vybrat krmení pro jeho kočku vhodné, a pak už nemusí řešit vlastně vůbec nic. Navíc podle vědeckých průzkumů například krmení granulemi přispívá ke zdraví zubů a dásní, zatímco vařené maso vede často ke vzniku zubního plaku a kamene. 
Nehodlám se prohlašovat za experta v oblasti krmení koček (přece jen, moje primární specializace se týká koní, kteří jsou šelmám na hony vzdálení), přesto se ale pokusím doporučit krmiva, která je možné takřka bez rizika kočkám podávat. Základem samozřejmě je, aby bylo krmivo správně přizpůsobeno životu konkrétní kočky. Odhlédneme-li od krmiv pro kočky se zdravotními problémy, stále nám k zohlednění zbývá například věk, kastrace nebo to, zda kočka žije v bytě nebo venku.
Konkrétní krmiva - příklady
Granule
Po prozkoumání několika typů krmiv bych jako vhodné ke krmení vybrala granule od: 
Animody (22% bílkovin, 23% tuku), jejich výhodu bych viděla i v deklarovaném obsahu vitaminu A, D3 a E. Ještě vhodnější jsou samozřejmě ve variantně Animoda deLuxe, kde není obsažena mouka a soja a naopak krmivo doplňuje vařený žloutek a obsah L-karnitinu.
Mezi špičku (bohužel i cenovou) mezi krmivy samozřejmě spadá značka Almo nature a Greenwoods. K obsahu 31% bílkoviny a 15% tuku (u greenwoods přesně 30% bílkovin a 17-19% tuku) už není potřeba mnoho dodávat.
Mezi další zajímavou možnost bych zařadila krmivo od švédské Bozity, líbí se mi hlavně vysoká varabilita podle specifických potřeb - active outdoor, kitten, indoor sterilised, sensitive...
A samozřejmě naprostým výhercem jsou podle mě granule od značky Applaws. Pokud toužíte svojí kočce dávat to nejlepší, já o ničem dokonalejším nevím. Bohužel se bojím, že pokud bych naše miláčky krmila touhle dobrotou, už by nezbylo na krmení pro nás.
Konzervy, kapsičky
Seznam doporučených značek by v tomto případě celkem přesně kopíroval seznam předcházející. Myslím, že ani z jednou z nich nemůžete udělat velkou chybu. Z dalších možností nedá moje spolubydlící dopustit na krmiva Cosma a Cosma nature. Obsah masa je zde 48% v základní verzi a 75% ve verzi nature. Mě osobně se ale opět zdají poměrně drahá a navíc jsem mírně rozpačitá z variant obsahujících krevety, mango, ananas... Celkově mi to připadá trochu jako "konzervičky na efekt."
Zázrakem, na který nedám dopustit jsou konzervy Smilla. Obsahují v různých verzích 35-85% masa (obvykle ryba nebo mix ryby s kuřecím) a dále pak obvykle oleje, mrkve nebo dýně a vývar. Navíc naše kočky tuhle "smradlavou rybu" prostě milují a cena je více než příznivá. Krmíme tedy hlavně jimi + v současnosti granulemi Almo nature.
Z krmiv, které bych nedoporučila, můžeme samozřejmě jmenovat Whiskas, ale pak také napříkald Dein Bestes (značku prodávanou v drogeriích DM) nebo značku Gourmet, která má zvláště s ohledem na cenu složení naprosto katastrofální.

Žádné komentáře:

Okomentovat